AIXAM en het RIJBEWIJS

Meer over het rijbewijs met betrekking tot de autorijbewijsvrije voertuigen.

U bent welkom voor een proefrit, taxatie of onderhoud aan uw Aixam.

Team Mestrom

Rijbewijs

Heeft u een personenautorijbewijs dat is verlopen, of niet verlengd kan worden, dan komt u in de meeste gevallen gewoon in aanmerking voor het AM-rijbewijs, waarmee u een brommobiel mag besturen. Voor het aanvragen van het AM-rijbewijs kunt u terecht bij uw gemeente.

Alleen als u nooit een B rijbewijs heeft gehad, moet er een examen gedaan worden voor het AM-rijbewijs.
Wat houdt dit examen in?

Voor de CBR website over het examen, klik hier. Hier wordt o.a. uitgelegd dat u ook examen kunt doen voor de bromfiets, om een brommobiel te mogen besturen.

modeloverzicht Aixam Mestrom Groesbeek

Theorie examen

Om een brommobiel te mogen besturen moet u in het bezit zijn van een geldig rijbewijs AM. Indien u een rijbewijs B of C heeft mag u overigens ook een brommobiel besturen en krijgt u bij verlenging van het rijbewijs ook de categorie AM toegevoegd *. Heeft u geen enkel rijbewijs, dan moet u een theorie- en een praktijkexamen afleggen. Het theorie examen bestaat uit 50 vragen waarvan er 44 juist beantwoord moeten worden. Er zijn 35 vragen die met JA/NEE moeten worden beantwoord en 15 meerkeuze- en open vragen. Dit theorie-examen is voor bromfietsen (AM2) en brommobielen (AM4) gelijk

Praktijkexamen brommobiel

Voor het besturen van een brommobiel moet vanaf 1 maart 2010, naast het theorie examen ook een praktijkexamen worden afgelegd. Het examen voor bromfietsen is anders dan voor brommobielen. Voor brommobielen bestaat het examen uit elf speciale handelingen op een afgesloten terrein. Tijdens het examen kiest de examinator uit twee groepen van 5 handelingen en er moet in elk geval altijd de “stop in de bocht” oefening worden gedaan. Het examen duurt een half uur en de handelingen mogen een keer worden overgedaan, de examinator kijkt van een afstand toe. Verkeersdeelname tijdens het praktijkexamen wordt niet getoetst maar is natuurlijk wel zeer aan te raden indien u nog nooit in een brommobiel heeft gereden. Indien u examen heeft gedaan in een brommobiel mag u niet met een brom- of snorfiets gaan rijden. Heeft u examen gedaan op een bromfiets mag u wel in een brommobiel gaan rijden.

(alleen indien u geen enkel rijbewijs heeft of heeft gehad *)

Heeft u het bromfietscertificaat niet omgewisseld voor het AM rijbewijs?

Als u niet in het bezit bent van een rijbewijs in categorie A of B (of als u na 1 juli 1985 niet in het bezit van een A of B rijbewijs bent geweest) moet u bij het CBR een examen afleggen voor het rijbewijs AM. Naast het theorie-examen moet er per 1 maart 2010 ook een praktijkexamen afgelegd worden.

* In sommige gevallen wordt het B of C rijbewijs ingenomen door de politie / justitie. Men komt dan niet zomaar automatisch in aanmerking voor het AM rijbewijs. Het ligt aan de zwaarte van het vergrijp wat de beoordeling zal zijn. Het is mogelijk dat er opnieuw een examen afgelegd moet worden voor het AM rijbewijs. Dit is ter beoordeling van het CBR.